Scraptacular Design

Over Distress Inkt: Distress Oxide #1

Na alle basis uitleg over Distress Inkt, is het nu tijd voor de basis uitleg over Distress Oxide Inkt!

Als je de afgelopen eerste en tweede aflevering hebt bekeken over Distress Inkt, de Basics, weet je inmiddels wat de eigenschappen zijn van Distress Inkt. Dat heb je nodig om Distress Oxide inkt te begrijpen. Eerst dus nog even een herhaling in een notendop:

  • Distress Inkt is een waterbasis inkt, daardoor is hij nooit permanent.
  • Distress Inkt is translucent. Dat betekend dat hij transparant is. Hij dekt dus niet de ondergrond en daarom werk je meestal op licht papier.
  • Distress Inkt laat zich mooi mengen met kleuren onderling, dat noemen we Blenden.
  • Distress Inkt vloeit mooi in elkaar over als je het nat maakt of nat oppakt vanaf je craftsheet.
  • Met Distress Inkt kun je prima stempelen, kleuren en randen inkten.

Okay... dat hebben we allemaal ontdekt en gezien hiervoor. Nu is het tijd voor wat Oxide kan!

 

Basiskennis over Oxide inkt

Oxide inkt is dus een mix: Distress Inkt als Dye Inkt en Pigment Inkt met een Oxide effect.

Het zijn twee soorten deeltjes die samen in het vilten inktpad zitten. Ze zijn mooi gemixed en gemengd in het inktpad. In een re-inker kun je zien dat ze zich scheiden van elkaar, daarom moet je een re-inker ook goed schudden voor gebruik. (En door dat schutballetje erin kon de navulling niet zo'n mooi glazen flesje worden met een pipetje erin...)

 

De eigenschappen

Oxide is een transparante Dye inkt (gekleurde inkt) en een dekkende Pigment inkt. Hij is wateroplosbaar. Hij is dekkend door de pigment en daardoor kun je er mooi mee stempelen maar ook mooi mee werken op donkere ondergronden. Daarnaast laat de inkt zich heel mooi blenden zolang je er nog geen water aan hebt toegevoegd. Hij droogt sneller dan een gewone pigment inkt.

 

Oxideren

Als je water aan Oxide Inkt toevoegt met bijvoorbeeld een sprayer, gaat de inkt zich spiltsen in twee delen: Je ziet de dye uitvloeien en de pigment oxideren. Dat oxideren laat een wit laagje achter.

Hoe meer water je toevoegt, hoe meer de inkt oxideert. Dat kun je dus zelf sturen.

 

Aan de slag!

Ik ga je dezelfde techniek laten zien die ik ook met de "gewone" Distress inkt heb gedaan maar nu met Oxide inkt.

We nemen weer dezelfde kleuren.

Druk je inktkussen op je craftsheet en spray daarna de inkt nat totdat je bolletje water krijgt. Je kunt nu soms al zien dat de witte waas ontstaat die bij het Oxideren hoort.

Leg daarna een label van watercolor paper in de inkt en pak hem er ook gelijk weer uit. Start direct met drogen.

Nu gaan we laagjes bouwen. Je kunt namelijk met Oxide lagen inkt over elkaar heen maken als je werkt met natte inkt op een droge inktlaag. Dat is iets wat niet kan met Distress Inkt.

Onthoud dus: Nat op droog is een nieuwe laag. (Nat in nat maakt een gemengde laag.) 

Bouw lagen tot dat je tevreden bent.

Wil je nu nog wat delen extra kleur geven of de randen aanzetten? Dat kan prima met Oxide inkt en een blending tool.

En dan is natuurlijk de vraag, wat zie ik als verschil met de Distress Inkt? de ondergrond van het eerste label schijnt meer door.... want Distress is transparant en dekt alleen daar waar je meer lagen aanbrengt. Daarnaast is de distress helderder dan de Oxide, de Oxide heeft een mat witte laag over zich heen liggen.

Dit is dus een leuke klus om lekker mee aan de experimenteer te gaan... zo leer je de inkt goed kennen en snap je waarom ie reageert zoals ie reageert.

In de volgende aflevering ga ik je van alles vertellen over blenden met Oxide inkt en de verschillende manieren van sprayen met water op Oxide.

Tot dan! 

Wil je altijd als eerste op de hoogte zijn van nieuwe filmpjes, nieuwe plannen en ook nog eens iedere vijf weken een gratis Inspiration Project in je mail ontvangen? Geef je dan nu op voor de nieuwsbrief en je mist nooit meer iets!